Kokos właściwości i wartości odżywcze

Kokos właściwości i wartości odżywcze Nie do końca sprecyzowano pochodzenie palmy kokosowej, wiedza o jej występowaniu i pochodzeniu mówi że prawdopodobnie pochodzą z Ameryki Południowej i południowo wschodniej Azji. Orzech kokosowy to sporej wielkości owoc palmy kokosowej. Twarda, brązowa skorupa jest wierzchnią warstwą orzecha, a pod nią skrywa bielmo – jadalną część kokosa – w postaci białej, mięsistej tkanki oraz płyn, zwany mlekiem kokosowym. Orzechy kokosowe są najcenniejszymi częściami palmy kokosowej.

Wartość energetyczna i odżywcza orzecha kokosowego

W 100g miąższu orzecha zawiera znajdziemy: 354 kalorii, białko ogółem – 3,33 g, tłuszcz – 33,49 g , węglowodany – 15,23 g (w tym cukry proste 6.23) błonnik – 9,0 g, witaminy: witamina C – 3,3 mg, ryboflawina – 0,020 mg, niacyna – 0,540 mg, witamina B6 – 0,054 mg, kwas foliowy – 26 µg, witamina E – 0,24 mg, witamina K – 0,2 µg. Miąższ kokosa zawiera również minerały takie jak – żelazo, wapń, fosfor, magnez, sód, cynk, potas. Kokos a właściwie jego zawartość, czyli woda kokosowa i miąższ mają w sobie składniki wpływające na bardzo dobrą prace organizmu

Jak kokos wpływa na nasze zdrowie

Kokos ma nie tylko właściwości odżywcze, ale także właściwości prozdrowotne. Naukowe badania potwierdzają, że kokos i olej kokosowy, są roślinnymi produktami pozytywnie wpływającymi na zdrowie człowieka. Olej kokosowy w swoim składzie zawiera 82% nasyconych kwasów tłuszczowych 2% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych( kwas linolenowy), 6% kwasów jednonienasyconych (kwas oleinowy ) pozostałe kwasy to: kwas palmitynowy, kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas stearynowy oraz kwasy organiczne. Jest dobrym zastępnikiem tłuszczów zwierzęcych w diecie. Spożywanie orzecha kokosowego:

  • reguluje prace układu trawiennego
  • odżywia skórę
  • usprawnia pracę mózgu
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • miąższ, w którym są nasycone kwasy tłuszczowe – obniża cholesterol
  • ma dobry wpływ na kondycje skóry i paznokci
  • substancje zawarte w orzechu kokosa zwalczają gronkowca złocistego
  • obniża ciśnienie jednocześnie ułatwia i przyspiesza przemianę materii
  • ożywia metabolizm
  • zwalcza bakterie dzięki zawartym w orzechu kokosa związkom eliminuje je
  • działa jak antybiotyk

Orzech kokosowy właściwości lecznicze

Wartości odżywcze oraz minerały w nim zawarte sprawiają, że kokos polecany a nawet wskazany jest do spożywania w czasie diety odchudzającej. kokosowe jest bardzo cenne – nie tylko jest bogate w minerały takie jak potas, fosfor, magnez, kwas foliowy i witaminy, ale zawiera również dużo białka i błonnika pokarmowego. To jeden z powodów, dla których wzbogaca się o niego dietę, ponadto miąższ z kokosa ma niski indeks glikemiczny mimo wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych kwasy te różnią się od kwasów w produktach pochodzenia zwierzęcego które stosuje się w diecie co sprawia że poprzez kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie (trójglicerydy średniołańcuchowe – MCT) organizm szybciej przechodzi proces metabolizowania. Kwasy te nie podnoszą poziomu cholesterolu. Kokos a przede wszystkim jego olej ma zatem bardzo dobry wpływ na proces odchudzania poprzez przyspieszanie metabolizmu nie sprzyja nadwadze.

Produkty z kokosa

Kokos i jego poszczególne składniki oferują nam bogactwo różnych produktów. Wytworzone z orzecha kokosowego mogą być na przykład wszystkim znane wiórki kokosowe, naturalnie pozyskiwana woda kokosowa, mleczko kokosowe używane w kuchni azjatyckiej ale również takie jak, cukier z kokosa czy olej MCT z kokosa czy mąka kokosowa. Mleczko kokosowe jest świetnym i zdrowszym zamiennikiem mleka pochodzenia zwierzęcego to idealny dodatek do kawy, deserów ale również do sosów i zup. Zastosowanie oleju z kokosa w kuchni jest coraz powszechniejsze. Na rynku można kupić dwa rodzaje oleju kokosowego

Olej kokosowy tłoczony na zimno, nierafinowany, który jest najwyższej jakości olejem pierwszego tłoczenia, można stosować do smarowania pieczywa, pieczenia i smażenia. Ma wspaniały kokosowy aromat i smak może nadawać potrawom delikatny wschodni – orientalny posmak.

Olej kokosowy rafinowany, bezzapachowy – jest on idealny smażenia, nie zmienia smaku potraw. Na rynku dostępność produktów z kokosa jest coraz większa.

Jeśli uwielbiasz przekąski również znajdziesz coś dla siebie, chipsy kokosowe, kulki kokosowe czy też ciasteczka kokosowe trafią swoim smakiem do największych łakomczuchów, ponadto tego typu przekąski są zdrowe i dobrze wpływają na nasz organizm. Woda kokosowa, także ma swoje zastosowanie w kuchni nadaje się do przygotowywania zup i napojów, pyszną propozycją do wykorzystania w kuchni wody kokosowej jest przyrządzenie smoothie z jej wykorzystaniem. Również wiórki kokosowe maja swoje zastosowanie w kuchni, szczególnie w cukiernictwie.

Bogactwo produktów sprawia, że orzech kokosowy zarówno ten świeży jak i produkty z niego uzyskane mogą być obecne w naszej diecie w bardzo różnej formie.
Zapoznaj się również z naszymi poprzednimi artykułami Jak radzić sobie z obrzękami pod oczami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *