Bubble Tea – napój, który bije rekordy popularności! Musisz go spróbować!

Tapioka, czy molekularny kawior popping boba? Co lepsze do Bubble Tea?

Tradycyjnym składnikiem bubble tea jest tapioka, jednak w ostatnich latach dużą popularności zdobywa kawior molekularny, który często określany jest też jako popping boba. Czym różnią się od siebie te dwa składniki i który lepiej wybrać? Zapraszamy na nasze małe porównanie.

Skład i przygotowanie – Bubble Tea

Buuble Tea

Tapioka to produkt otrzymywany z manioku. Zwykle do jej smaku dodaje się miodu lub cukru, aby nadać jej słodki smak. Samodzielne przygotowanie tapioki, które sprawdzi się w drinkach bubble tea jest czasochłonne i wymaga odpowiedniej wiedzy. Należy ją gotować w posłodzonej wodzie przez ok 15 minut, a następnie poczekać kolejne 15 minut aby móc ją odcedzić. Dopiero wtedy można przystąpić do wykonania bubble tea.

Duża szybszą metodą jest wykorzystanie gotowych kulek kawioru molekularnego. Tego typu produkt jest sprzedawany w gotowych opakowaniach, dzięki czemu przed otwarciem można przechowywać go wiele miesięcy, a po otwarciu nawet do kilku tygodni w lodówce.

 

 

Smak i wygląd

Buuble Tea

Kawior z tapioki ma konsystencję, która umożliwia jego żucie, a bez dodatków, smak jest mało wyrazisty. Kształtem przypominają kule, jednak przybierają raczej nieregularną formę.

Smak i kolor gotowych kuleczek kawioru molekularnego jest bardzo intensywny. Dodatkowo kawior dostępny jest w wielu smakach, takich jak np. kiwi, truskawka, mango, czy liczi. Popping boba gwarantuje regularny kształt – wszystkie kuleczki mają kształt niemalże idealnej kuli, co zdecydowanie lepiej wygląda w napojach. Zewnętrzna warstwa jest bardzo cienka, a po jej przegryzieniu od razu poczujemy intensywny smak, który wydostanie się na zewnątrz razem z płynnym wnętrzem.

 

Przygotowanie Bubble Tea

Bubble Tea
Na zdjęciu – Bubble Tea

Przygotowując drinki lub desery z kulkami tapioki musimy wziąć pod uwagę, że są wrażliwe na temperaturę oraz inne składniki, z którymi je łączymy. Towarzystwo zimnych lodów sprawi, że tapioka stanie się twardsza i trudniejsza w przeżuciu. Za to w wysokich temperaturach przekąska stanie się znacznie bardziej miękka.

W przypadku kawioru molekularnego temperatura ma bardzo małe znaczenie. Popping boba potrafi wytrzymać zarówno w niskiej jak i w wysokiej temperaturze bardzo długo, bez zmiany swojej konsystencji, dzięki czemu sprawdza się właściwie w każdym rodzaju napoju lub deseru.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *